forum spawacza
http://forum.spawacz.pl/

Drut proszkowy
http://forum.spawacz.pl/viewtopic.php?f=19&t=1596
Strona 1 z 2

Autor:  Piotrek86 [ środa, 23 stycznia 2013, 14:09 ]
Tytuł:  Drut proszkowy

Witam! Czy w drucie proszkowym metalicznym osłonowym trzeba zmienić biegunowość, czy tylko w samoosłonowych się zmienia? Dzięki za odp i pozdrawiam.

Autor:  mirek-30 [ środa, 23 stycznia 2013, 19:21 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Kolego albo proszkowy albo samoosłonowy .
Drutem proszkowym spawa się w osłonie gazu a na spoine zostaje żuzel podobny do metody MMA ,natomiast samoosłonowy jak sama nazwa mówi nie potrzebuje gazu bo tzw.topnik który w nim jest zastępuje go .
Co do zmiany biegunowości to jak wyobrażasz sobie zmianę biegunów w migomacie bo z tego co wiem to nie ma takiej możliwości , a zmiany stosuje się przy spawaniu elektrodami otulonymi ( zasadowa na + , rutylowa na -).

Autor:  toolmetal [ środa, 23 stycznia 2013, 19:38 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

mirek-30 napisał(a):
Kolego albo proszkowy albo samoosłonowy .
Drutem proszkowym spawa się w osłonie gazu a na spoine zostaje żuzel podobny do metody MMA ,natomiast samoosłonowy jak sama nazwa mówi nie potrzebuje gazu bo tzw.topnik który w nim jest zastępuje go .
Co do zmiany biegunowości to jak wyobrażasz sobie zmianę biegunów w migomacie bo z tego co wiem to nie ma takiej możliwości , a zmiany stosuje się przy spawaniu elektrodami otulonymi ( zasadowa na + , rutylowa na -).


Koledze mirkowi-30 pomyliły się trochę metody - drut samoosłonowy jest odmianą drutu proszkowego (rdzeniowego) do spawania bez użycia gazów osłonowych.
Biegunowość się zmienia - a jakże !!! Nie we wszystkich spawarkach MIG/MAG jest taka mozliwość.
Najczęściej w podajniku jest możliwość zamiany biegunowości, sposób spotykany raczej w spawarkach klasy "hobby" - ale są wyjątki (np. Kemppi MinarcMIG Adaptive).

Żużel - powstaje w spawaniu łukiem krytym a nie przy drucie proszkowym.

Autor:  Piotrek86 [ czwartek, 24 stycznia 2013, 17:59 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Koledzy w pracy kupili nam drut proszkowy o składzie metalicznym z esaba i stwierdzili że nie trzeba zmieniać biegunowości bo na opakowaniu pisze "current DC +" prąd na +, jak czytałem w książkach to pisze, że trzeba zmienić biegunowość, dlatego was pytam kto ma racje, czy to zależy od drutu? W pracy mamy kemppi i parę spawarek co się da zmienić masę na + a uchwyt na -. dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Autor:  toolmetal [ czwartek, 24 stycznia 2013, 21:09 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Piotrek86 napisał(a):
Koledzy w pracy kupili nam drut proszkowy o składzie metalicznym z esaba i stwierdzili że nie trzeba zmieniać biegunowości bo na opakowaniu pisze "current DC +" prąd na +, jak czytałem w książkach to pisze, że trzeba zmienić biegunowość, dlatego was pytam kto ma racje, czy to zależy od drutu? W pracy mamy kemppi i parę spawarek co się da zmienić masę na + a uchwyt na -. dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.


Druty proszkowe używamy jak producent przewiduje - jeżeli na opakowaniu masz "+" to spawaj plusem.

Autor:  mirek-30 [ czwartek, 24 stycznia 2013, 23:04 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Co do zmiany biegunowości to mój błąd PRZEPRASZAM i ZWRACAM HONOR
(człowiek uczy się całe życie)
ale co do drutu i żużla na licu spoiny to proszę zobaczyć to!
http://www.multimet.com.pl/img/imtr711.pdf
jest to jeden z wielu drutów dstępnych na rynku .
Kolego TOLMETAL łuk kryty to nie ta bajka ,proponuję
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spawanie_łukiem_krytym (kopjuj cały link )
powinno wystarczyć a jak nie to
http://www.spawalnictwo.com.pl/index.ph ... watek=1585

Pozdrawiam

Autor:  toolmetal [ piątek, 25 stycznia 2013, 09:47 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Kolego Mirek-30 dzięki za linki. Jesteś nieoceniony :mrgreen:

Tylko temat jest o drucie samoosłonowym i zmianie biegunowości w spawarce.
Trzymajmy się tematu.

Autor:  Maciej2013 [ czwartek, 30 stycznia 2014, 21:14 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

witam serdecznie. mam nastepujece pytanie na codzień prowadze mały zakład ślusarski w którym spawam kotły c.o. w głownej mierze stosujemy stal s235jr moje pytanie brzmi czy drut proszkowy oerlikon fluxofil 36 który w opisie ma, ze służy do spawania stali chromowo-molibdenoiwej, kotłowej i rurowej. czy nadaje sie również do spawania stali s235.??? pytam poniewaz posiadam kilka rolek tego drutu zakupionego w okazyjnej cenie i chciałbym go wykorzystać. pozdrawiam

Autor:  Piotrek86 [ czwartek, 13 lutego 2014, 19:38 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Ściągnij sobie ze strony oerlikon opis drutów rdzeniowych i będziesz wiedział. Na przykład z esaba jest taki katalowg w pdf.

Autor:  4weld [ piątek, 28 lutego 2014, 20:14 ]
Tytuł:  Re: Drut proszkowy

Co do drutów samoosłonowych moje doświadczenia: tylko renomowanych firm!, nie oczekujcie od chińczyka jakości jak na filmach yotube made in USA, bo tam się chińczykiem nie spawa!. Chiński drut samoosłonowy to "shit".
A biegunowość, praktycznie regułą jest zmiana biegunowości (- na uchwycie, + na masie). Możemy polepszyć efekt zmieniając rolkę na "gilzę" pewnie większość pseudosprzedawców z super cenami z alledrogo zrobi :shock:. Jeszcze możemy zmienić końcówkę prądową uchwytu (potocznie nazywaną: dysza prądowa) na odpowiednią dla samoosłonówki często 0,9mm i tak przygotowani możemy zacząć naszą przygodę z drutem samoosłonowym, niestety trochę tego żużla powstaje ale szczotka stalowa sobie z nim poradzi.

Obrazek

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/