spawacz.pl

forum spawacza

Dyskusje, opinie i porady dotyczące szeroko pojętej branży spawalniczej
Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 15:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 sierpnia 2017, 10:26 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 13:32
Posty: 8
Witam zakladam kolejny temat z nadzieja ze ktos odpowie.
Mam zamiar spawac zbiorniki z aluminium 4mm i 3mm spoiny nakladkowe.8 ciaglych spoin po 50cm.Lacznie 4metry spoiny.

Mam do wyboru 3 spawarki
Pierwsza
https://www.weldingsuppliesdirect.co.uk ... elder.html

Druga

https://www.weldingsuppliesdirect.co.uk ... elder.html

Trzecia

https://cblsupplies.co.uk/home/204-jasi ... -315d.html

Prosze o podpowiedz czy 200amp wystarczy na 4metry spoiny z przerwami co 50cm minuta przerwy.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:06 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 59
140A-150A w zupelnosci starczy do aluminium gr 3-4mm do T-fillet/joint , a do lap joint 100-120A w obydwu przypadkach balance 65-70% 100-120hz freq


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2017, 08:17 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 13:32
Posty: 8
Dziekuje za odpowiedz. Aczy ten 200amp tig bedzie mial 100%cykl placy przy 150amp.?
Bedzie to praca na acord wiec mam zamiar polapac kilka zbiornikow i wtedy spawac wszystkie. Czy laczenie nakladkowe 4mm z 4mm tez spokojnie pociagnie w 100% wydajnosci?
Wiem ze ten 315amp ma wydajnosc 100% przy 200amp ustawieniach.
Poniewaz zastanawiam czy nie lepiej doplacic do tego 315amp te 400funtow.Ewentualnie ktora wybrac z tych trzech ktore umiescilem powyzej.Z gory dzieki za podpowiedz.Jak tylko kupie maszyne to sie odezwe.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2017, 00:17 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 59
Ja ci powiem tak: pracowalem na Caddy Tig 2200i AC/DC z panelem TA34. Sprzet drogi jak cholera ma 60% przy 150A, a nigdy mi sie nie wylaczyla.Pracowalem na Miller Dynasty 350 2szt uwalilem na TIGu przy spawaniu stali weglowej przy 110A , na ARC dzialala dalej bardzo ladnie spawalem nia rury z elektroda low hydrogen w + , ale co z tego jak root nie moglem pospawac bo tig walnal. :D Nie powiesz mi przeciez, ze bedziesz ciagnal scieg bez przerwy. Predzej paluchy poparzysz :P . Tu zlapiesz tam dociagniesz i czas leci. Nie namawiam cie do niczego ale mieszkasz w Anglii wiec tam zawsze jak cos walnie to mozesz oddac i wziasc drozsza lepsza. U mnie tu w Irlandii bynajmniej tak to dziala, chociaz ja kupilem spaware w PL i jeszcze taniej mnie to wynioslo, a jestem mega zadowolony. Ja kupilem Welder Fantasy JET TIG II AC/DC 200-S SPOT jest to spawara podobna do Everlasta.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2017, 00:03 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 13:32
Posty: 8
No mysle ze spoiny po 50cm pociagne spoina jedna ,obrot zbiornika powiedzmy 1minuta i znowu spoina no i tak 8 spoin.
Chedzi tez o to ze czym szybciej to zrobie tym lepiej . Tylko o to mi chodzi czy 200amp tig sie nie wylaczy.Ewentualnie jak obliczyc ten cykl pracy?.jesli 200amp to 35% Powiedzmy zd bede dpawal na 160amp jaki cykl wyjdzie przy tym?Jest jakic wzor?


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2017, 21:35 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 59
Cykl jest liczony na 10min


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2017, 23:15 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 13:32
Posty: 8
Tak.To wiem ze na 10 minut. Wybiore jednak ta 310 ma ona wydajnosc 100% przy ustawieniach 200amp.
Mysle ze z czasem bede ciagnac spoiny nawet przy 180amp.
Aktualnie spawam migiem od 9 lat praca akordowa i powiem ze robie ok 40-50 metrow spawu dziennie.Spawam przewaznie ceuwki 4mm z 3mm blacha.Drut 1.2 mm Na poczatku bylo to 120amp 10m/min poso, no po paru latach i dojsciu do wprawy spawam 200amp i 15.5m/min posow.Jesli ktos zainteresowany zapraszam na prywatny kanal.Moge udzielic pare rad na temat alu.migomat.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 15:11 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 59
No i bardzo dobrze. Wiadomo, ze lepiej miec "zapas" mocy bo moze przydac sie na przyszlosc, a i spawara odetchnie. Jak dokonasz zakupu i cos pospawasz to pochwal sie rezultatami. Jestem ciekaw jak pracuje ten sprzecik.Moze jakies fotki podeslesz, na pewno inni tez beda zainteresowani.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:03 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 13:32
Posty: 8
No hej
Kupilem Jasic 315p
Robilem probki i maszyna az gwizdze ,wydajnosc przy 200amp 100% przy alu.
Bardzo fajna maszyna z opcja chlodzenia ciecza.Zgrzewania blach itd
Jak tylko wskocze na produkcje to sie odezwe i oczywiscie zamieszcze link do zdjec.

Rafin Dzieki ze czuwales jako jedyny.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 23 sierpnia 2017, 14:24 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 59
Nie ma za co. Trzeba sobie pomagac i dzielic sie swoimi doswiadczeniami. :) Ja mam taka zabaweczke.


Załączniki:
20161019_100639.jpg
20161019_100639.jpg [ 645.05 KiB | Przeglądane 7427 razy ]
Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Narzędzia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL