spawacz.pl

forum spawacza

Dyskusje, opinie i porady dotyczące szeroko pojętej branży spawalniczej
Teraz jest sobota, 16 listopada 2019, 04:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 18:01 
Offline

Dołączył(a): piątek, 30 grudnia 2011, 17:48
Posty: 7
Witam. Jestem poczatkujacym spawaczem, kupiłem spawarkę Pirotec SIT 300/1 i niewiwm jak ustawić puls, a konkretnie 1 pokrętło-amplituda narastania prądu spawania pulsującego po zajarzeniu łuku można od 0,5s do 3,5s i 2pokrętło-amplituda opadania prądu spawania można też od 0,5s do 3,5s. Z góry dziękuje za pomoc


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 20:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 października 2011, 07:08
Posty: 187
Lokalizacja: lublin
będę wzorowal się tą instrukcją ...... http://www.dustoff.pl/files/products/a1 ... kcja%20obsługi%20-%20spawarka%20inw.%20PIROTEC%20SIT%20300-1.pdf ......... a więc :
pokrętło 1 - na puls
pokrętło 2 - ustaw ok. 100 amp
pokrętło 3 - proponuję 50 % czyli 50 amp
pokrętło 4 - ustaw na 1s
pokrętło 5 - to samo

prawdopodobnie powinieneś wyraźnie słyszeć pulsowanie , jak nie to ustaw 120 albo 150 amp .

A ile za tego chińczyka dałeś ?

_________________
JAK CZEGOŚ NIE MA W INTERNECIE TO ZNACZY ŻE TO NIE ISTNIEJE !


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 20:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 października 2011, 07:08
Posty: 187
Lokalizacja: lublin
tu będzie lepiej widać http://www.dustoff.pl/catalog,product,2 ... 300-1.html

_________________
JAK CZEGOŚ NIE MA W INTERNECIE TO ZNACZY ŻE TO NIE ISTNIEJE !


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 14:14 
Offline

Dołączył(a): piątek, 30 grudnia 2011, 17:48
Posty: 7
Dzięki.Dałem za niego 1120zł. W instrukcji pisze że należy wybrać odpowiednią wartość przy pomocy pokrętła 2 a następnie tę samą warrość ustawić przy pomocy pokrętła 3 a ty mówisz że 50% z tego ale sprubuje jak radzisz


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 01:19 
Offline

Dołączył(a): piątek, 30 grudnia 2011, 17:48
Posty: 7
witam. nie umie ustawić parametrów spawarki żeby z pulsem spawać, nie wiem jak te narastanie i opadanie prądu ustawić albo to taki szmelc ta spawarka że to wogule nie chodzi ten puls


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 21:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 sierpnia 2010, 18:38
Posty: 248
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Może to ci pomoże (wg instrukcji):

W pracy bez pulsacji - regulujesz prąd spawania pokrętłem 2.

W pracy z pulsacją jest odwrotnie ( :shock: ):
- pokrętło 2 - ustawiasz dolny prąd pulsu (np. 50A)
- pokrętło 3 - ustawiasz górny prąd pulsu (np. 150A)

W tych granicach prąd będzie pulsował (w powyższym przykładzie od 50 do 150A) - im większa będzie ta różnica w obydwu wartościach tym puls będzie bardziej zauważalny.

- jeżeli chcesz mieć puls symetryczny - pokrętła 4 i 5 ustaw na taka sama wartość - to wartość częstotliwości pulsu - im ustawisz mniejszą wartość to pulsacja będzie szybsza, większą - wolniejsza.

Do czego chcesz wykorzystywać pulsację?
Pulsacja ma sens przy cienkich blachach - wprowadzasz mniej ciepła w materiał; ewentualnie pozwala układać "równą łuskę" spoiny.

_________________
... wychodząc z siebie nie trzaskaj drzwiami !!!!!


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Narzędzia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL