spawacz.pl

forum spawacza

Dyskusje, opinie i porady dotyczące szeroko pojętej branży spawalniczej
Teraz jest wtorek, 28 marca 2017, 15:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 16:57 
Offline

Dołączył(a): środa, 18 stycznia 2017, 16:53
Posty: 3
Witam. Mam problem ze spawarką zakupioną w sklepie wczoraj. Dodam że jestem laikiem w spawaniu. A mianowicie problem jest w tym że spawalem dzisiaj około 5 min wszystko było w porządku a tu nagle coś zaczęła inaczej chodzić, jak się dopatrzyłem wiatrak zaczął powoli się kręcić a spawarka zaczęła głośniej chodzić. Spawalem elektrodą 3 a prądem 140A. I co to może być? Czy to normalne?


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 19:38 
Offline

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2017, 12:47
Posty: 14
Głośniej chodzić tzn co "buczy jak transformator" "warczy bo wibruje obudowa" czy jak? Spróbuj opisać jaki to dźwięk.
Wentylator powinien chodzić szybko i dość głośno w sensie sprężania (porządny dmuch) powietrza nie mechanicznie. Z kratek wentylacyjnych z przodu i/lub po bokach powinien lecieć dobrze wyczuwalny podmuch powietrza.
Czy urządzenie spawa normalnie? Nie strzeliło coś przypadkiem w środku urządzenia? Nie czuć spalenizną?

Jak na elektrodę 3mm to 140 A jest nieco za dużym prądem. Na takich parametrach o ile jest to "uczciwe" 140A to już prawie zaczynasz ciąć materiał. Ja na swoim inwerterze dla elektrod 3mm ustawiam w zależności od grubości materiału 80-100A czasami 110A ale to już wtedy jest spawanie "z kopytem" a 140A i więcej to zaczynam od elektrod 4mm.

Poproś kogoś kto spawał i ma trochę doświadczenia niech obejrzy i sam spróbuje coś zespawać a jeśli jesteś pewien, że urządzenie uległo uszkodzeniu to oddaj na gwarancję. Może faktycznie trafiłeś pechowy egzemplarz i padło trafo, chociaż ten nutool to chyba bliźniak dedry z inną obudową a dedry raczej miały pochlebne opinie chociaż zdarzały się czasem wadliwe sztuki.
Miej świadomość, że to rasowa chińszczyzna i możną trafić na sztukę-bubla a można trafić na taką co będzie działać latami.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 21:02 
Offline

Dołączył(a): środa, 18 stycznia 2017, 16:53
Posty: 3
Dźwiękiem jest takie buczenie i wtedy wiatrak kręci się pomalutku.. Spawać spawa normalnie tak mi się zdaje przynajmniej. Czy może to być objaw tego że brakuje prądu? Zrobiłem próbę bezpośrednio z gniazdka przy mieszkaniu i bez spawania pracowała 30 minut bez żadnego problemu


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 22:11 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 2 sierpnia 2016, 18:56
Posty: 13
Spawasz na przedluzaczu? Jesli tak to jaka ma średnice żyły? Im grubszy tym lepszy. Moze brakowac amper.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 22:32 
Offline

Dołączył(a): środa, 18 stycznia 2017, 16:53
Posty: 3
Przekrój poprzeczny przewodu: 1.0 mm2. Było to na przedłużaczu tzw 'ogrodowym'


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2017, 22:50 
Offline

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2017, 12:47
Posty: 14
Matik7171 napisał(a):
Przekrój poprzeczny przewodu: 1.0 mm2. Było to na przedłużaczu tzw 'ogrodowym'

No i się kurna olek wydało.
Nigdy nie rób tego więcej na takim przedłużaczu! Spalisz go a pewnie szybciej urządzenie które jest podłączone gdyż mówiąc prosto opór przedłużacza odkłada Ci się na ostatnim odbiorniku czyli Twojej spawarce (wynika to z prawa nie wychodź z doma bez łOhma). Musisz zadbać o odpowiedni przekrój żył przewodu nie tylko przedłużacza ale i instalacji w domu czy warsztacie. Powinno być min 2.5mm2 na żyłę. Na 1.5mm2 już są bardzo odczuwalne spadki napięcia i nie powinno się takich przekrojów obciążać spawarką a co mowa 1mm2 drogi panie.
Jest to doskonała analogia do przepływu wody. Masz bardzo mocną pompę ssącą o dużym wydatku a podłączasz ją 20m wężem o średnicy 0.5 cala. Jak myślisz co się będzie działo z pompą? To samo najprawdopodobniej dzieje się z Twoją spawarką podłączoną na przedłużaczu.
Albo mówiąc bardziej obrazowo spróbuj się szybko napić wody przez rurkę o średnicy cienkiego wkładu do długopisu a później zrób to samo przy użyciu słomki do napojów. Kiedy będziesz czuł większy opór i pomyśl co czuje Twoja spawarka kiedy musi "zasysać" prąd przez 1mm2 a potrzebuje go zassać bardzo dużo w krótkim czasie.
P.S. Ten przedłużacz najprawdopodobniej już uszkodziłeś.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2017, 11:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 sierpnia 2010, 20:43
Posty: 314
Lokalizacja: Poznań
Bambek1 napisał(a):
Matik7171 napisał(a):
Przekrój poprzeczny przewodu: 1.0 mm2. Było to na przedłużaczu tzw 'ogrodowym'

No i się kurna olek wydało.
Nigdy nie rób tego więcej na takim przedłużaczu! Spalisz go a pewnie szybciej urządzenie które jest podłączone gdyż mówiąc prosto opór przedłużacza odkłada Ci się na ostatnim odbiorniku czyli Twojej spawarce (wynika to z prawa nie wychodź z doma bez łOhma). Musisz zadbać o odpowiedni przekrój żył przewodu nie tylko przedłużacza ale i instalacji w domu czy warsztacie. Powinno być min 2.5mm2 na żyłę. Na 1.5mm2 już są bardzo odczuwalne spadki napięcia i nie powinno się takich przekrojów obciążać spawarką a co mowa 1mm2 drogi panie.
Jest to doskonała analogia do przepływu wody. Masz bardzo mocną pompę ssącą o dużym wydatku a podłączasz ją 20m wężem o średnicy 0.5 cala. Jak myślisz co się będzie działo z pompą? To samo najprawdopodobniej dzieje się z Twoją spawarką podłączoną na przedłużaczu.
Albo mówiąc bardziej obrazowo spróbuj się szybko napić wody przez rurkę o średnicy cienkiego wkładu do długopisu a później zrób to samo przy użyciu słomki do napojów. Kiedy będziesz czuł większy opór i pomyśl co czuje Twoja spawarka kiedy musi "zasysać" prąd przez 1mm2 a potrzebuje go zassać bardzo dużo w krótkim czasie.
P.S. Ten przedłużacz najprawdopodobniej już uszkodziłeś.


Dobrze Kolega prawi! Przynajmniej taki jak kabel zasilający (lub większe przekroje), ale na 1,0mm to daleko nie zajedziesz. Tak jak piszą 2,5mm minimum.

_________________
Nie CENA jest najważniejsza!
Specjalizacja: MIG-MAG, TIG AC/DC, TIG DC, MMA, Plazma
http://www.4weld.pl


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 31 stycznia 2017, 09:28 
Offline

Dołączył(a): wtorek, 31 stycznia 2017, 09:27
Posty: 3
a ile taki sprzęt kosztuje


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości


Narzędzia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL