Hwk napisał(a):
Chodziło mi o to że właśnie o EWM czy Fronius jest stosunkowo głośno. A np. o Rehm pomimo swojej ceny i jakości już nie słychać. Za spawarkę mogę dać około 25 tys. Musi być natomiast wytrzymała gdyż będzie pracowała dzień w dzień. Dlatego też nie myślę o jakichś tańszych. Spawarkę planuje kupić w Niemczech. I jeszcze pytanie bo to jest sedno sprawy: czemu poleca Pan właśnie EWM?

To źle w takim razie zrozumiałem Pana zamysł

W tym przypadku racja, Rehm jest mało popularny na rynku polskim, chyba właśnie ze względów finansowych. Klient mając do wyboru Rehm i Froniusa oczywiście wybierze tego drugiego z racji rozpoznawalności marki.
Wybrałem EWM, bo Esab i Lincoln to już nie jest ta sama jakość co kilkanaście lat temu i nie mam już do nich takiego przekonania. Rehm jest mało popularny w Polsce, dlatego wybrałem EWM. Mam kilku klientów którzy mają te EWM i sobie chwalą, chociaż tak naprawdę to jest też kwestia własnych preferencji i uprzedzeń. Ostatnio miałem klienta który szukał tiga 200A i od razu na wejściu powiedział że musi być Kemppi. Proponowałem coś innego, ale uparcie chciał to bo maszynę miał już obcykaną. Nie chciał nawet darmowego pokazu właśnie wspomnianego CITOTIGA II Oerlikona - urządzenie w podobnych pieniądzach co Kemppi, ale dużo bardziej rozbudowany panel i więcej funkcji od MINARC TIG 200 EVO.
Ciekawi mnie jak wygląda sprawa gwarancji, jeśli masz oczywiście zamiar kupić nowe urządzenie czy raczej przymierzasz się do zakupu "używki"?
Co w ogóle Pan sądzi o tym urządzeniu CITOTIG z Oerlikona? Miał Pan do czynienia z nimi w Niemczech? Oerlikon jest tam bardzo popularny, chyba nawet bardziej niż EWM