spawacz.pl

forum spawacza

Dyskusje, opinie i porady dotyczące szeroko pojętej branży spawalniczej
Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 09:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 11 lutego 2018, 22:09 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 lutego 2018, 21:59
Posty: 6
Dzień dobry!

Stoję przed zakupem tiga który ma być wykorzystywany głównie do spawania hobbistycznie/garażowo stali czarnej okazjonalnie kwasówki, a jeszcze rzadziej aluminium (bardziej z ciekawości i chęci nauki spawania). Nie będę tą spawarką zarabiał pieniędzy przez co mam ograniczony budżet 3000-4000zł. Początkowo wybrałem Welder Fantasy JET tig 200 prawie już doszło do zakupu ale okazało się, że mam za słabe gniazda w domu (12kW na 3 fazy) odliczając agd/rtv żarówki + troszkę zapasu wychodzi, że mogę pobrać 3000W z gniazda garażowego- trochę mało.

Poszperałem na forum i na allegro wybór padł na Sherman 316p. Mam do Was kilka pytań odnośnie tej spawareczki :)

1. Uchwyt chłodzony wodą- można nim spawać bez wody prądami 100-130A?
2. Jeśli nie, to czy mogę podłączyć zwykły uchwyt TIG SR9 UT9 bez żadnych modyfikacji?
3. Czytałem, że shermany mają problem z małymi prądami, prawda czy mit?

I najważniejsze dla mnie pytanie- jaka przyłbica do 1000zł? Brać najtańszego speedglasa, powerwelda za ok 500-600zł czy esab sentinel a50? Spawał będę godzinę dziennie raz w tygodniu.

Zapraszam do dyskusji i chętnie wysłucham Waszych propozycji przyłbic i tigów na siłę.

Pozdrawiam Paweł


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2018, 20:44 
Offline

Dołączył(a): sobota, 17 lutego 2018, 20:37
Posty: 9
jeśli chodzi o maske to moge Ci polecić esab Warior koszt ok 350 zł. Tą maske którą sprzedają w tych kompletach możesz położyć na półke jako ozdoba no chyba że naprawde będziesz spawał raz w tyg dodzine.

Kolega ma tą spawarke już dwa lata i sobie chwali, tylko da aluminium trzeba ją dobrze ustawić, moge podesłać nawet zdjecie z ustawieniami jakie on ma na alu.
Co do chłodzenia to przy 130 amp bez wody możesz spawać spokojnie nawet długie spawy.
Do tej spawarki podłączysz ten uchwyt sr9.
Co do niskich prądów to podpytam kolegi jak wróci z chorobowego;)

Jak będziesz mial jeszcze jakies pytania to pisz.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2018, 22:30 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 lutego 2018, 21:59
Posty: 6
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze pytanie dotyczące elektrod do tiga.

Ostatnio trafiłem film na youtube w którym facet spawa puszki, żyletki, monety, rury, blachy wszystko różnej grubości i rożnymi prądami, ale używa 3,2mm bo jak twierdzi tak jest tanio i dobrze (a jak jest tanio o dobrze to po co komplikować :) ) Elementy są ładnie pospawane a nie posmarkane i połapane "aby było".
Zmieniacie rozmiary co zmianę prądu czy cały czas spawacie jedną?

Pozdrawiam Paweł


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 19 lutego 2018, 20:55 
Offline

Dołączył(a): sobota, 17 lutego 2018, 20:37
Posty: 9
Oczywiście da rade pospawać cienki materiał grubą elektrodą ale pewnie w gre wchodzą też umiejetnosci i praktyka tego spawacza bo grubsza elektroda daje szerszy łuk. Bardzo ważny jest tez zeby była dobrze naostrzona. Ja używam do blachy kwaśnej 1mm elektrody 2.0. Praktycznie cały czas jade na 2.0 chyba że grubszy materiał powyżej 6 mm to ładuje 2.4 i w zupełności wystarcza. A cenowo tez nie ma jakiejs kolosalnej różnicy, ja kupuje elektrody w lokalnym brogazie i zasada jest taka ze im cieńsza tym tańsza tylko ciensza szybciej sie zuzywa zwłąszcza jeśli zaczynamy przygode z tigiem;)
Pozdrawaim

Co do tych zdjęć to jeszcze czekam.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 3 marca 2018, 14:52 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 lutego 2018, 21:59
Posty: 6
Co powiecie o spawarce Magnum TIG Viper 270?

Jest 1000zł tańsza ale nie ma AC. Czytałem, że Viper dużo lepiej trzyma parametry podczas spawania niż Shermany. Prawda to czy plotka?


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 marca 2018, 23:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 sierpnia 2010, 20:43
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Panowie, większość z tych maszyn mimo że rodowodu Azjatyckiego trzyma przyzwoicie parametry. Różnice się pojawiają w jakości wyposażenia, wykonania co przekłada się na trwałość (bezawaryjność). Jak potrzeba pomocy służę pomocą.

_________________
Nie CENA jest najważniejsza!
Specjalizacja: MIG-MAG, TIG AC/DC, TIG DC, MMA, Plazma
http://www.4weld.pl


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 13:20 
Offline

Dołączył(a): niedziela, 11 lutego 2018, 21:59
Posty: 6
Dzięki za odpowiedź!
Dobrze, że poruszyłeś temat bezawaryjności :) Sporo wraca shermanow na serwis? Jak jest z naprawami?
Chyba wezmę 316p + uchwyt sr26 (ze względu na brak chłodnicy).


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 marca 2018, 10:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 sierpnia 2010, 20:43
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Hej! Generalnie maszyny przestały notorycznie nawalać (przynajmniej te od wiodących importerów). Rożnica w maszynach polega dzisiaj na wyposażeniu i możliwościach regulacji i funkcjach. Reasumując kupisz Shermana będziesz zadowolony jak z MAGNUM, WELDERFANTASY, TRAFITIG i innych znanych marek, zadbaj jedynie o dobry wybór dostawcy bo pomoc po sprzedaży jest nieraz ważniejsza niż przed :D

_________________
Nie CENA jest najważniejsza!
Specjalizacja: MIG-MAG, TIG AC/DC, TIG DC, MMA, Plazma
http://www.4weld.pl


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2018, 11:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 12 marca 2018, 18:55
Posty: 21
mercedres17 napisał(a):
Co do chłodzenia to przy 130 amp bez wody możesz spawać spokojnie nawet długie spawy.


Uchwyt wodny nie może pracować na sucho i to niezależnie od prądów spawania.
Bo w tym przypadku który opisujesz nie będzie miał wcale chłodzenia.
Z czasem się stopi / przegrzeje i będzie trzeba się rozejrzeć za innym.
Jeżeli nie mamy chłodnicy to wybierajmy przewód z chłodzeniem gazowym.


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 marca 2018, 22:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 sierpnia 2010, 20:43
Posty: 312
Lokalizacja: Poznań
Był u mnie ostatnio klient i się chwalił że od roku robi na wodnym bez chłodzenia, jakiś chińczyk. Zagaiłem czy uchwyt nie za sztywny( bo pewnie zrobiony na zwykłym OSie), powiedział że jak kij od miotły ale mu to nie przeszkadza :D . Jak widać jak oszczędzamy to jesteśmy w stanie znieść wszelkie niedogodności, ale ja uważam że w przypadku TIGa to już dziadowanie, ciekawe co mu wychodzi z pod tego palnika i czy go łapa nie boli :)

_________________
Nie CENA jest najważniejsza!
Specjalizacja: MIG-MAG, TIG AC/DC, TIG DC, MMA, Plazma
http://www.4weld.pl


Szczegóły postu Ostrzeż użytkownika
Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości


Narzędzia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL